Szezon előtt ellenőrizze sífelszerelését!

 

– A sífelszerelést használat után mindig száraz helyen, megtisztítva, kiszárítva, a cipőjét összecsatolva kell tárolni, hogy a következő szezon kezdetén a megfelelő állapotban legyen. Legjobb, ha síelés után adjuk be a síléceket egy szervizbe, ha ezt elmulasztottuk, úgy a síelés előtt kell ellenőrizni a léceket: nem rozsdásodtak- e be, meg vannak-e élezve, jó-e a talpuk, be vannak-e vaxolva. Meg kell nézni a síkötést és a cipőket is: nincs-e letörve a csatt, jól működik-e minden rajta, rendben van-e a bélés? Aztán vessünk a síbotokra is egy pillantást: megvan-e a hótányér, a csuklószalag? – javasolja Horváthné Garami Judit. (www.viktoriasport.hu)

Pamutalsóban könnyebb megfázni

Új sífelszerelés vásárlásánál vagy kölcsönzésénél lényeges, hogy speciálisan ránk igazított sportszereket válasszunk.

– A síelésnél a legfontosabb a megfelelő cipő kiválasztása. Ha ez nem személyre szabott, akkor nincs biztonságérzete a síelőnek, fájni fog benne a lába, és balesetveszélyes is – mondta a síszakértő, aki jelenleg a Viktória Sport ügyvezetőjeként dolgozik. – Mi nyolc tulajdonságát nézzük a lábnak, ezek alapján választjuk ki és állítjuk be a sícipőt.

Ha az alapfelszerelés rendben van, fontos, hogy megfelelő ruházatunk is legyen.

– A jó síöltözet kényelmes, könnyű és légáteresztő anyagból készül. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy pamut harisnyát vesznek, és egyéb pamut pólókat, pulóvereket. Ezekben nagyon hamar megizzadunk, és azt vesszük észre, hogy csurom vizes ruhában didergünk, amíg fölérünk a hegyre egy felvonóban. Az alapöltözet lehet egy speciális bambusz- vagy ezüstszálas nadrág, sízokni (nem túrazokni, mert annak barázdái belenyomódhatnak a lábba), egy hosszú ujjú felső és erre szintén légáteresztő anyagból pulóver, könnyű, kényelmes dzseki. Szükségünk van még bukósisakra, síszemüvegre (hiszen a sípályákon nagyon erős az UV sugárzás), -kesztyűre. Ajánlott még a gerincvédő is, ezzel megelőzhető akár egy csigolyatörés is. Símaszkot is vehetünk, de fontos, hogy elöl lyukacsos legyen, jól szellőzzön, különben bejegesedik. Az is lényeges, hogy síelés előtt feltétlenül kössünk síbaleset- biztosítást – tanácsolja Horváthné Garami Judit.

Szakember állítsa be a gyerek felszerelését

– A gyerekek sífelszerelésének kiválasztása nagy körültekintést igényel. Ha nem érzi jól magát, mert nem rászabott sportszereket kap, egy életre elmehet a kedve ettől a gyönyörű sporttól, és nagyobb eséllyel sérülhet meg – hívta fel a figyelmet a szakértő. – Én azt mondom, inkább kölcsönözzünk egy jó felszerelést, szakemberek által beállítva, mintsem vegyünk rosszabb minőségűt olcsón. Az iskolákban is sokszor adnak felszerelést a gyerekeknek, ezeket kérjük ki még a sítábor előtt és vigyük el egy síboltba megnézetni, beállíttatni.

Árak

Akinek nincs sok pénze, vagy csak ki szeretné próbálni a síelést, elég, ha síszemüveget, kesztyűt és sízoknit vásárol, ha van olyan öltözete, amiben kényelmesen mozoghat. Egy felnőttnek 5 napra 15 000 forinttól, gyermeknek 10 000-tol lehet jó minőségű sífelszerelést kölcsönözni. A légáteresztő nadrág, felső 13–15 ezer forint körüli áron szerezhető be. Határ felfelé a csillagos ég.

A bakancs kiválasztásakor figyeljünk:

* a láb szélességére

* hosszúságára

* az Achillesz méretére

* a boka magasságára

* a rüszt nagyságára

* a vádlira

* a talpmintára

* a testsúlyra

* a sítudásra

Tudta?

A sídivat, trend évről évre változik, de általában ötévente szoktak új léceket vásárolni a síelők. Azonban, ha egy sílécet megfelelően rendben tartunk, akármeddig használhatjuk. 

 

Forrás: http://www.borsonline.hu/20121113_szezon_elott_ellenorizze_sifelszereleset