Mondja Mester

 

Miért cseréljünk sífelszerelést?

A cserét többféle indok alapján ejthetjük meg. Kinek igénye, lehetősége és ízlése szerint. A különféle gyárak újabb és újabb termékeik és marketing tevékenységeik ösztönző hatással vannak a felszerelési tárgyak folyamatos megújítására. Nézzük a legfontosabb eszközeinket, a sícipőt és a sílécet!

A sícipő cseréje rendkívül kényes feladat. A már jól bevált, a kitaposottsága miatt (ami nem feltétlenül előnyös tulajdonság sőt…) kényelmes és megszokott. Az új kiválasztásakor a régi tulajdonságait keressük, holott egy új cipőben, ha valóban jól választunk, soha nem kapjuk meg azt az érzést, amit a leváltandó nyújt. Persze ezt ne is keressük! A síléc gyártás sokkal intenzívebb átalakuláson megy keresztül mint a sícipő, fejlődésükben nagy szerepet játszik az új geometria meghonosítása és az, hogy ma már szettként, síkötéssel együtt árusítják. Ebben benne van a gyártók érdekeit képviselő marketing politika is.

A cserével kapcsolatban több kérdés tehető fel.
Mikor? Miért? Milyenre?
Mikor?
A sícipő esetében több dolog indokolhatja a csere idejét. Egyfelől az anyag elöregedése, másfelől lábunk esetleges eldeformálódására (sérülések, ergonómiai hibák). Ezen kívül testsúlyunk jelentős megváltozása, sízési technikánk fejlődése vagy a divatirányzatok követése is indokolhatja a váltást. A síléc cseréjének idejét több szempont alapján határozzuk meg. A legkézenfekvőbb, amikor a léc olyan sérüléseket szenved, melyet nem lehet vagy már nem érdemes megjavítani. Ha a régi sílécünk nem teszi lehetővé a carving sítechnika elsajátítását. Vagy egyszerűen meguntuk a régit és megtetszett egy új modell.

Miért?
A sícipők, elöregedett anyagaik és a nagy hideg vagy kisebb ütődés esetén könnyen széthullhatnak. A hegy tetején ez rendkívül kellemetlen dolog. Fontos szempont a bélések nagymértékű széttaposása, ami már méretkülönbséget is okoz. Az így deformálódott cipő a mozdulatot képtelen rövid időn belül átadni a sínek. Nagyon fontos indok, hogy az ilyen cipő képtelen a bokaízület megvédésére. A testsúly lényeges megváltozása, mely jellemzően fölfelé történik, keményebb cipőt igényel, hogy a cipő nyelvének ellenállása megfeleljen a megnövekedett súlynak. Jelentős szerepe van a léc irányításában. Mint minden fogyasztási termékre, a sílécekre is vonatkozik, hogy a használati komfort érzésnek az ára a élettartam csökkenése. Adódik ez a talp és az él vastagságának csökkentéséből, a síléc szerkezetének olyfajta változtatásából, mely révén a sí súlyát mérséklik, de ugyanakkor a léc a rugalmasságát sokkal hamarabb elveszíti. Ha a sí elveszti hídját, alkalmatlan lesz a használatra.

Milyenre?
Az új sícipő kiválasztásánál a legfontosabb a helyes méret meghatározása és a lábunk anatómiai felépítésének megfelelő modell kiválasztása. Ezt többnyire a szaküzletek és szakszervizek munkatársai képesek megtenni a bőséges kínálatból. Manapság az esetek többségében úgynevezett thermoflex béléssel ellátott cipő nagyban megkönnyíti és meggyorsítja a sícipő lábra formálódását. Ez egyúttal kényelmet is jelent és funkcionális feladataiban is megfelel a követelményeknek. A bélés lábra formálását a megfelelő gépparkkal ellátott szakszervizek tudják elvégezni. A legfontosabb feladat a síléc cseréjénél a helyes szükséglet megállapítása. Ezt egy rövid, őszinte beszélgetés után a szaküzletünk munkatársai meg tudják állapítani és nekik kell tudni azt is, hogy melyik modell felel meg a síelőnek. A gyárak fejlett marketing tevékenysége miatt a síelők gyakran olyan modellekre vágynak, melyek nem alkalmasak az amatőr síző téli szabadságának kellemes eltöltésére. Azért gyártanak annyi féle modellt, mert azt a sokfajta igényt szeretnék kielégíteni, melyet a síző társadalom támaszt feléjük. Az érzelmi és divatkövetési okokból cserélni szándékozó vásárlóknak szintén csak azt a tanácsot adhatom, hogy próbáljanak funkcionális szempontokat is szem előtt tartva, azokat előtérbe helyezve válogatni a különféle színek és formák orgiájában.

Összegzésként érdemes mindenkinek figyelembe venni, hogy az ár csak egy szám, önmagában se nem sok, se nem kevés, így véleményt alkotni annak mértékéről csak akkor tudunk, ha tisztában vagyunk azzal, hogy amit kapunk érte egyenesen arányos-e vele. Ezért célszerű a síszaküzletünk kínálatából válogatni, mert hozzáértő eladóink segítenek a megfelelő választásban.  

A sícipőkről

Az utóbbi néhány évre visszatekintve észrevehető, hogy a sícipőkről szóló írások csak igen szerény teret kaptak, pedig fontosságát tekintve a sífelszerelés tárgyai között elsők között van. Ezért most erre fektetünk hangsúlyt és reméljük, sikerül néhány fontos szempontra felhívni a figyelmet.

A helyes sícipőválasztáshoz először tisztázni kell a sícipő funkcióját. Két lényeges funkciója közül az első a sítechnikai kérdés. Eszerint a síző mozdulatait a legrövidebb időn belül és a legpontosabban közvetítse a sílécnek és segítsen lereagálni a sí visszajelzését a pályáról. A második, hogy megóvja a síző bokáját a különféle atrocitásoktól, ami a szalaghúzódásokba, csavarodásokba és egyéb izületi bántalmakban nyilvánulhat meg rossz választás esetén.
A kényelmi szempontok ugyan fontosak, de nem meghatározóak az imént felsoroltakkal ellentétben. Ezeket a cipőgyárak egyre inkább igyekeznek a vevők igényének megfelelően figyelembe venni. A legújabb fejlesztés, amikor a cipő héját a kényes pontokon (külső/belső bütykök) kiváltják egy különösen rugalmas, de szívós, az esetleges sérüléseket jól tűrő gumibetéttel. A két anyag összeolvasztása teljesen megbízható, tartós megoldásnak bizonyul. A másik fejlesztési irányzat, amely retronak tűnik ugyan, de a 20-25 évvel ezelőtti úgynevezett pumpás sícipő bélésektől lényegesen eltér, hiszen a technológiák és az anyagválaszték bővülése lehetővé teszi a réginél sokkal megbízhatóbb megoldás létrehozását. Ez a „légpárnás” bélés biztosítja, hogy a láb kitöltse a cipőt úgy, hogy közben ne okozzon fájdalmat.

Az a kavalkád, amit ma a sícipőgyárak palettája biztosít, a szakmailag tájékozatlan, amatőr sízőt csak elszédíti és megfelelő tanácsadók híján nagyon nehezen boldogul vásárláskor. Ezért is ajánlott szaküzlethez fordulni.
Egy rövid beszélgetés és a vásárló lábának elemzése után (ami áll a láb hosszának, szélességének, rüszt magasságának és a boka vastagságának, illetve a bokacsontok talptól számított magasságának méreteiből), meg fogják állapítani, hogy melyik az a sícipő modell, melynek anatómiai felépítése leginkább hasonló a vevő lábához. Ha a sícipő bármely paramétere nem illik a felsorolt méretekhez, akkor azt csak nagyon nehezen vagy egyáltalán nem lehet jóvátenni. A rosszul megválasztott modell vagy méret minőségében rontja el a sízés technikáját, ezzel az örömét is.
A helyesen kiválasztott sícipőkre is még bizonyos alakítási műveletek várnak, hiszen a dobozból kivett cipő átlag lábra készült, amely lehetséges, hogy nem is létezik. Viszont alkalmas a síző lábához való igazításra. Ezt olyan különféle módszerekkel, szükséges eszközökkel lehet elérni, amivel egy rendesen felkészült szerviznek vagy üzletnek rendelkeznie kell. Ezen módszerek között megtalálható a betétek behelyezése a cipőbe, illetve a thermoflex bélésekkel összerakott cipők esetén, a hő hatására történő lábra formázás is. Újabban nagyon jó hatásfokú talpbetéteket fejlesztettek ki speciálisan sízés céljára is. Ezek gyárilag nincsenek beépítve a sícipőbe, de a jó szaküzletekben természetesen megkaphatóak. Az általában „multiknak” nevezett nagy áruházakban és bevásárlóközpontokban dolgozó alkalmazottak eszközök és szakértelem híján ezeket biztosan nem tudják elvégezni.

Egyéb, nem elhanyagolható szempont még a megnyugtató alkatrész utánpótlás biztosítása, hiszen a csatok eltörhetnek, a sarok betét elkophat, stb., és adott esetben ezek hiányában a cipő használhatatlanná válik. Ezért vásárláskor célszerű figyelembe venni, hogy olyan márkát válasszunk olyan helyen, ahol nagy valószínűséggel gondot fordítanak az alkatrész ellátásra is.

Most már csak a különféle komfortfokozatok között kell eligazodnunk. Egy modellcsalád esetében többféle keménységű és többféle felszereltségű cipő található. A cipő keménységének kiválasztásánál figyelemmel kell lenni a síző testsúlyára és sízési szokásaira. A testsúly növekedésével arányban kell a cipő un. „flexindex”-ének is növekednie. Ugyanakkor, a szűzhavas porhósízésekhez (amire sajnos egyre ritkábban van lehetőségünk) kissé puhább cipő szükséges. Éppen ezért a cipőgyárak egyik plusz szolgáltatása az egy modellen belül állítható keménység. Fontos funkció a sícipő szárának oldalirányú dönthetősége. A jól beállított oldaldőlés segíti az élre állítást és a kanyar ívén való végig vitelét. A sarokban elhelyezett úgynevezett lift segítségével a lábat hozzáemelhetjük a cipőhöz anélkül, hogy a csatokat túlzottan meg kelljen húzni és egyúttal kiküszöböljük a sarkunk függőleges irányú lötyögését a cipőben. A csatok makro és mikro állíthatósága precízebb lábráillesztést biztosít, még a szélsőségek számára is.

Ezeken kívül még nagyon sok apró trükköt és tanácsot kaphatnak a szakemberektől, ha a megfelelő helyet választanak vásárlásukhoz. Azt feltétlen szeretném tanácsolni, hogy a sícipő vásárlás esetén ne az ár legyen a döntő, hiszen a látszólagos kedvezőbb lehetőségről legtöbbször utólag kiderül, hogy nem az. A sícipőt általában legalább nyolc évre vásároljuk és ez alatt az idő alatt a cipő használatára szánt összeghez képest, a vásárláskor elérhető különbség nem említésre méltó, viszont el tudja rontani a sízés örömeit.

 

Sízés a válságban!


A gazdasági recesszió rányomja bélyegét a különféle szabadidősportok fejlődésére is. A kb. egy évvel ezelőtti jóslatok az önbeteljesedés folyamatában elérkezetek napjainkba. Mindezek ellenére kedvenc időtöltésünk, szórakozásunk, sportunk nem kell, hogy olyan mértékű kárát lássa lehetőségeinknek, hogy ne tudnánk hódolni nekik. Egy-egy utunkat egy esetleg, két nappal lerövidítve is megtapasztalhatjuk azt a csodálatos élményt, aminek megszerzése érdekében elutazunk a különféle síterepekre. A forint viszonylagos megerősödése némi gyógyírt jelent költségeinkre. Ezzel együtt nem mondhatnánk, hogy olcsóbbodott bármi is Ausztriában, Olaszországban, Szlovéniában vagy Európa bármely más régiójában.

Mivel a sízés költségeinek alakulására nem vagyunk hatással, hanem csak a tudomásulvétel oldalán állhatunk, ezért különösen fontos a felszerelési tárgyak beszerzésénél az optimumra törekedni. A szükséglet helyes megválasztása meglehetősen nehéz feladat. Ezt nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek segítségével, rövid idő alatt, egy beszélgetés mentén meg lehet állapítani. Ehhez természetesen a vásárló őszinte és realitásokat nem mellőző információja szükséges. Ezek után az eladó feladata az, hogy tisztában legyen azzal, hogy a ma már óriási kínálatból jól ki tudja választani azt a megfelelő modellt, amely magában foglalja azokat a paramétereket, melyek megfelelnek a közösen megállapított szükségleteknek. Amennyiben ez jól sikerült, a vásárlás pénzügyi szempontból nagy valószínőséggel is megfelelő. Hiszen, ha bármilyen olcsónak, kedvezőnek tűnő áron vásárolunk egy felszerelési tárgyat, de az nem a mi jól megindokolt igényeinknek felel meg, akkor, azt nagyon drágán vettük meg.

A síléc vásárlása esetén elég széles intervallumban választhatunk megfelelő eszközt, lényeges az, hogy ne valamely márkához ragaszkodjunk, hanem olyan modellekhez, amelyek passzolnak a felállított szempontokhoz.

A sícipő esetében sokkal szűkebb az a merítési lehetőség, amely szakmailag elfogadható lehet. Hiszen itt, a választásnál több szempontot kell figyelembe venni. Többek között a síző súlyát, sízési stílusát, a láb anatómiai felépítését, stb. A cipő kiválasztásánál nem szabad az árából kiindulni, hiszen a megfelelő és az olcsóbb cipőért kifizetendő összeg különbsége nem olyan nagy, hogy érdemes legyen emiatt tönkretenni az egyébként jelentősebb összegbe kerülő síúttól elvárt élményeket.

Ezekben az igazán nehéz választásokban készséggel segítenek a szakszervizek dolgozói, akik sok éves tapasztalattal és igen komoly választékkal állnak a vásárlók rendelkezésére. Ezek a pozitívumok meghaladják azokat a látszat-előnyöket, melyeket a különféle hipermarketek, bevásárlóközpontok, vagy a multinacionális cégek rendkívül magas fluktuációval bíró üzleteik kínálnak. És akkor még nem beszéltünk azokról a nemzeti érdekekről, amelyeket a különböző médiák igyekeznek belénk plántálni, hogy lehetőség szerint mentsük meg a magyar kisvállalkozásokat. Ez különösen akkor indokolt, ha ezzel magunknak is jót teszünk, hiszen feltehetően jobb szolgáltatást kapunk és a jövőre nézve is hasznosabb, ha ezeket az üzleteket részesítjük előnyben. Az általában itt megtalálható komoly szervizháttér, szakmai múlt és a garanciális feltételek gyors és tisztességes megvalósulása lényegesen nagyobb pozitívum, mint amit egy esetleges nagyobb parkoló vagy az éjszakai vásárlás kínál.
Költségcsökkentő tényező lehet, ha a síléc vásárlása helyett a sílift aljába kibéreljük az ottani lehetőségek közül, amelyiket akarjuk. Az nyilvánvaló, hogy az utazási napok, illetve az adott helyen, rossz időjárás esetén a bérleti díjakkal is takarékoskodni tudunk. Ez egy rendkívül kényelmes megoldás, hiszen nem kell szállítani a sílécet, itthon nem kell szervizeltetni a sílécet, és a tél végétől a következő tél elejéig nem kell otthon kerülgetni azt. Természetesen a bérleti díjak rendkívül különbözőek, és a mindenki által áhított csúcsmodelleké meglehetősen borsos. Ez a fajta hozzáállás azoknak rendkívül célszerű, akiknek nincs semmilyen érzelmi kötődésük az eszközhöz és csak egy szükséges olyan eszköznek tekintik ami nélkül nem lehet lecsúszni a hegyről.

A sícipő bérlésével egészen más a helyzet. Aki sízőnek tartja magát, annak kell, hogy saját, az ő lábára alakított, jó sícipője legyen. A jól begyakorolt mozdulatok végrehajtásához a megszokott cipő elengedhetetlen. A használt, a különféle kölcsönzőkben sokak által kitaposott sícipő nem lehet jó. Hiszen azt senki nem fogja a bérlő lábához igazítani, általában nagyobbat adnak a kelleténél, nem is beszélve az egészségügyi szempontokról. Ezek miatt a sícipő bérlését egyáltalán nem javaslom. Ennek szállításához nem kell dobozt a kocsi tetejére szerelni, hiszen elfér a csomagtartóban.
Konklúzióként levonhatjuk, hogy a sízés eszközei helyes kiválasztás esetén nem biztos, hogy túlzottan sokba kerülnek, főleg ha ezek használatának költségeihez hasonlítjuk. Itt a spórolás lehetősége az esetleg alacsonyabb színvonalú szálloda, vagy szálláshely, az étkezés jó megszervezése és az adott út időtartamának valamelyest lerövidítése.

Reméljük, azon jóslatok is helytállóak lesznek, melyek a recesszió múlására vonatkoznak és hamarosan visszatérünk az évtizedek alatt megszokott sínapok számához és az ezekhez tartozó egyéb élvezetekhez.